Çalışan ücretsiz proxy bulabileceğiniz siteler aşağıdaki gibidir.
http://www.xroxy.com/
http://www.ip-adress.com/proxy_list/
Kelime anlamı vekil manasına gelen proxy bilişim sektöründe daha çok proxy server olarak anılır ve aslen görevi internet bağlantılarının yönetilmesi - yönlendirilmesi konularından sorumlu yazılım - donanımlardır. Örneğin standart bir modem ile interneti dağıtıyorsanız ancak bu internet dağıtmında bir takım yetkilendirme, yasaklama veya yönlendirme yapmak istiyorsanız bu durumda bir proxy server kullanmanız gerekmektedir. Bu proxy server bir donanım olabileceği gibi bir yazılımda olabilir ( linux üzerinde olsun squid örneği veya windows üzerinde olsun isa server, tmg server çalışabilir ).
Peki proxy server ile neler yapabiliriz ? Temel olarak ürünlere bağlı olarak değişiklik göstermek ile beraber; URL bazlı yasaklama, kişi bazlı yasaklama, ip bazlı yasaklama, içerik bazlı yasaklama, yönlendirme, raporlama vb temel özellikler sunmaktadır. Bunun yanında hem proxy özelliği hemde vpn, firewall, anti virüs ve anti spam özelliği olan kutu ve yazılım çözümleride mevcuttur.
Genel olarak proxy server ile firewall birbirine karıştırırlır. Firewall tüm şirket içi ile şirket dışı trafiği yöneten bir ürün olmak ile beraber proxy server daha çok internet çıkışlarındaki temel kontrolleri yapan ürünlerdir. Yani korumak amacı ile değil güvenli internet, raporlama ve bir takım sınırlamalar için kullanılır. ISA veya TMG örneğinde olduğu gibi hem firewall hemde proxy server olan ürünler bir ürün olarak iki hizmetide sunabilir ancak çok büyük yapılarda bu iki temel hizmeti genel olarak farklı ürünlerden alırız. Yani TMG veya Websense gibi ürünleri proxy server olarak kullanırken, Juniper, Checkpoint, Watchguard, Fortinet vb ürünleride firewall olarak kullanırız.