bu bir ukde! doldurmak ister misin?
Önemli verinin, başka bir yere kopyalanmasıdır. Böylece asıl veride sorun yaşandığında (yanlışlıkla ya da bilerek silinmesi, yazılım ya da donanım arızalarından dolayı veride bozulmalar yaşanması, virus nedeniyle silinmeler vb.) kopyasından geri dönülebilir.
Yedekleme planı oluşturulurken, aşağıdaki husulara dikkat etmek gerekir.
Ne: Hani veriler yedeklenmelidir? Bizim ya da işletmemiz açısından önem arzeden, yokluğunda yeniden oluşturmamızın zaman alacağı ya da yokluğu katlanılamaz zararlar oluşturacak olan her veri, yedeklenmelidir.
Nereye: Veriler nereye yedeklenmelidir? Disk ya da Tape üniteleri, bu maksatla kullanılabilir. Aslında üzerine veri kaydedilebilen her türlü ortam, genellikle kullanılabilir ancak güvenlik, performans vb. nedenlerle en çok tape üniteleri kullanılmaktadır.
Ne zaman: Verilerin ne zaman yedeklendiği çok önemlidir. Bunu bir örnek ile açıklayalım. X işletmesinde her akşam 23:00'da tüm sistem ve verinin yedeklendiğini varsayalım. Buna, eposta altyapımız da dahil olsun. Sabah 9:00'da herkes işyerine gelir ve çalışmaya başlar. Elbette bu sırada birçok eposta alınacak ve atılacaktır. Öğle 12:00'de bir problem ortaya çıkar ve tüm mailler kaybolur. Birim yöneticimiz, bizden kaybolan epostalarını geri getirmemizi ister. Biz de en son yedekten geri döneriz (bir önceki akşam, saat 23:00'te alınmıştır) ancak akşam 23:00'ten bugün öğle 12:00 ye kadar geçen sürede gelen ve giden tüm mailler kaybolmuş durumdadır ve bu arzulanan bir durum olmaz. Bu gibi problemlerin üstesinden, MS Data Protection Manager gibi, verilerin snapshot teknolojisi ile en çok 15 dakikada bir yedeğini alabilen yedekleme yazılımları ile gelebiliriz.
Nasıl: Yedeklemenin nasıl yapıldığı da önemlidir. Full Back, Incremental, Differential, Copy, Daily gibi teknikler kullanarak verilerin tam bir kopyasını mı, en son backup alınan tarihten beri sadece farkını mı ya da snapshot gibi teknolojileri mi kullanmak istediğimizi belirtiriz. Burada yaptığınız ayarlar, hem backup süresini, hem de backup alınan yerdeki veri büyüklüğünü etkileyebilir.
Deneme geri dönüşleri yapma (Test Restore): Yedekleme sorumlularının yaptığı en büyük hata, veri yedekleme sistemine aşırı güvenip yedeklenen verinin sağlam olup olmadığını belirli aralıklarla kontrol etmemesidir. En çok 6 aylık aralıklarla (kurumun ihtiyaçlarına göre süre kısalabilir) bu testler yapılmalıdır.
Yedekleme yapılacak verinin uygulama desteğine sahip yedekleme yazılımı seçme: Eğer Exchange Server'ı yedekleyecekseniz, Exchange'in ham verilerinin bulunduğu .edb ve .log uzantılı dosyalarını bir yere kopyalamak, yedekleme sayılmaz. Exchange Server gibi birçok sunucu yazılımı, kendi verilerine belirli mekanizmalar (API) üzerinden ulaşmaya izin verir. Satın aldığınız yedekleme yazılımı da, bu teknolojiye destek vermelidir (Konuya özgü örnek: Yedekleme yazılımınızda, Exchange Aware Backup gibi bir ifade görürsünüz)
Piyasa birçok iyi yedekleme yazılımı bulunmaktadır:
Microsoft System Center Data Protection Manager
Symantec Backup Exec & NetBackup
CA Arcserve
HP Dataprotector
sadece birkaçıdır.